Нобеловата награда за физиология или медицина за 2021 г. беше присъдена

...
Нобеловата награда за физиология или медицина за 2021 г. беше присъдена
Коментари Харесай

Нобелова награда получават откривателите на рецепторите за допир

Нобеловата премия за физиология или медицина за 2021 година беше присъдена взаимно на американеца Дейвид Джулиъс и ливанеца Ардем Патапутян. Те ще си поделят премията от 9 милиона шведски крони.

Способността ни да усещаме топлота, мраз и досег е от значително значение за оцеляването и е в основата на нашето взаимоотношение със света. В всекидневието си одобряваме тези чувства за даденост, само че по какъв начин се предизвикват нервните импулси, с цел да могат да се възприемат температура и налягане? Дейвид Джулиъс употребява капсаицин - съединението, което придава лютивия усет на чушките и провокира чувство за парене, с цел да  идентифицира датчик в нервните окончания на кожата, реагиращ  на топлота. Ардем Патапутиан употребява чувствителни на налягане кафези, с цел да открие нов клас датчици които реагират на механични тласъци в кожата и вътрешните органи. 

Преди откритието на Джулиъс и Патапутиан, нашето схващане за метода, по който нервната система усеща и интерпретира околната среда, съдържа фундаменталния въпрос по какъв начин температурата и механичните тласъци се трансформират в електрически импулси в нервната система.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР